Oldal: 1 / 7
Főzőcske
Elküldve: 2014.03.19. 22:59
Szerző: UsagiYojimbo
Elég sok film / sorozat foglalkozik az ételekkel, illetve az elkészítésükkel.
Hogy csak párat említsek:
- Osen (egy étteremben játszódik)
- Teppan (egy okonomiyaki étteremben játszódik)
- Chonmage Purin (a főhős cukrászkodik)
- Dae Janggeum (a főhős sokáig a királyi konyha udvarhölgye)
- dinner (egy olasz étteremben játszódik)
- Hungry! (francia szakácsról szól)
- Shinya Shokudō 1-2 (egy olyan étteremről szól, ahol nincs fix menü, a tulaj szinte bármit megcsinál, amit kérnek...)
- Tanpopo (a fősztori egy rámen-étterem felfuttatása, de tele van olyan "bejátszásokkal", amikben csak annyi a közös, hogy ételek szerepelnek benne, illetve esznek)
- The Ramen Girl (rámen-étteremben tanul a főhős)
Szóval, kinek mi a kedvenc ázsiai étele, esetleg be lehet linkelni a receptet, vagy valami képet az illető ételről...
Jakiszóba, azaz pirított tészta
Elküldve: 2014.03.19. 23:04
Szerző: UsagiYojimbo
Hogy egyből el is kezdjem, én mostanában többször ettem
yakisōbát, azaz sült/pirított tésztát.
Nagyobb áruházakban lehet kapni zacskós formában.
A régebbi csomagolása valami ilyesmi volt:

Az új meg ehhez hasonló:

Ezeket a képeket a gugli dobta ki...
Re: Szakácskönyv
Elküldve: 2014.03.23. 00:46
Szerző: UsagiYojimbo
Nem igazán felel meg a témanyitóban felvetetteknek, de van egy szakácskönyvem:

Re: Jakiszóba, azaz pirított tészta
Elküldve: 2014.03.23. 14:54
Szerző: Unni2011
UsagiYojimbo írta:Hogy egyből el is kezdjem, én mostanában többször ettem yakisōbát, azaz sült/pirított tésztát.
Nagyobb áruházakban lehet kapni zacskós formában.
Hát, én még eddig nem ettem...

de kifogom próbálni hamarosan. Hogy szoktad elkészíteni? Van netán valamilyen jól bejáratott trükköd?
Tegnap, miközben a tarhonyát pirítottam, készítettem elő a főzéshez, ez jutott az eszembe.

Re: Jakiszóba, azaz pirított tészta
Elküldve: 2014.03.23. 16:10
Szerző: UsagiYojimbo
Unni2011 írta:Hogy szoktad elkészíteni? Van netán valamilyen jól bejáratott trükköd?
Követem a csomagoláson szereplő útmutatást:
- Forraljon fel 250ml vizet egy kis edényben!
- Törje össze a tésztát 3-4 darabra a csomagolásban!
- Tegye a tésztát és a zöldséget az edénybe, főzze 2-3 percig, amíg a víz már majdnem elpárolog.
- Adja hozzá a szószt, keverje jól össze és a víz teljes elpárolgásáig főzze és süsse!
- Azonnal tálalhatja. Jó étvágyat!
(Ez a két verzió elkészítési útmutatójának a keveréke...)
Szerkesztve:
Érdemes főzőpálcákkal keverni, sokkal egyszerűbb, mint villával...
Re: Szakácskönyv
Elküldve: 2014.03.23. 18:13
Szerző: UsagiYojimbo
UsagiYojimbo írta:Nem igazán felel meg a témanyitóban felvetetteknek, de van egy szakácskönyvem
No, hogy a témába vágót is említsek, még ilyen szakácskönyveim vannak:
Re: Jakiszóba, azaz pirított tészta
Elküldve: 2014.03.23. 20:02
Szerző: Unni2011
UsagiYojimbo írta:Tegye a tésztát és a zöldséget az edénybe, főzze 2-3 percig, amíg a víz már majdnem elpárolog.[*]Adja hozzá a szószt, keverje jól össze és a víz teljes elpárolgásáig főzze és süsse![*]
Köszi, de most akkor jön az újabb kérdés, hogy milyen zöldséget, és milyen szószt?!
Szabadon választható vagy valamilyen porított formában benne van a zacskóban? Ha nincs, akkor mit ajánlasz, te mivel szoktad?

Végül is ez, egy gyorsan főtt, lepirított tészta.

Épp fordítva kell csinálni, mint ahogyan én a tarhonyát szoktam elkészíteni, mert azt a főzés előtt pici olajon lepirítom, ill a végén is, hogy pergős legyen.

Re: Jakiszóba, azaz pirított tészta
Elküldve: 2014.03.23. 20:48
Szerző: UsagiYojimbo
Unni2011 írta:Köszi, de most akkor jön az újabb kérdés, hogy milyen zöldséget, és milyen szószt?!
A csomagolásban van egy nagyobb darab tészta, egy kis tasak szósz, és egy másik tasakban kicsire vágott zöldségek. azaz minden benne van.
A szósszal óvatosan kell bánni, mert erősen szójás, és olajos. (Nehéz kimosni...)
Találtam egy ilyen
cikket, az utolsó kettő a csilis verziója. (Merthogy van olyan is...)
(Sajnos a cikk már nincs kint a neten, tésztás leveseket hasonlított össze...)
Okonomiyaki
Elküldve: 2014.04.04. 16:22
Szerző: UsagiYojimbo
Itt egy
okonomiyaki recept:
http://www.foodandwine.hu/2009/08/25/ja ... ki-recept/
- Pár megjegyzés | +
- Ez a recept az Ōsaka-yaki, azaz az oszakai verzió.
A Hirosima-yaki esetében nem keverik össze a tésztát a töltelék káposztával, hanem a tésztát kikenik a vaslapra (serpenyőbe), és utána arra teszik rá a káposztát, többi tölteléket, stb. A megfordítás előtt még egy adag tésztát öntenek rá.
Ez esetben a bacont a tetejére teszik, (pontosabban arra fordítják rá a már félig megsült tésztát.) Láttam olyat is, ahol a tükörtojásra tették a bacont, és arra fordították rá a tésztát.
- Érdemesebb szeletelt bacont használni, apróra vágott helyett. (A japánok amúgy nem bacont használnak, hanem ugyanennek a füstöletlen verzióját, amit magyarul asszem "hasa-aljának" hívnak.)
- A legtöbb helyen azt írják, hogy nagyon jól el kell keverni a tésztát, lehetőleg sok levegővel, hogy a sütés után is könnyű maradjon.
- Általában adagonként csinálják a tésztát/káposztát/tölteléket, azaz ha több személyre kell csinálni, akkor mindenkinek külön keverik össze/sütik meg.
Re: Okonomiyaki
Elküldve: 2014.04.05. 18:20
Szerző: UsagiYojimbo
Ha már okonomi-yaki, a
Teppan című asadora egy leányzóról szól, aki Onomicsiből Oszakába költözik, ahol egy okonomiyaki-boltot fog nyitni. (A 48. rész kezdődik azzal, hogy megnyitják az üzletet, és várják az első "igazi" vevőtket, mármint a nem ismerősöket, családtagokat, stb...)
[ DramaWiki ] [ MDL ] [ AsianWiki ]
[ TVDB ]